Stora Spelleverantörer

Posted by Danny Bergström on februari 18, 2016
Spel

11407060-games-word-on-red-wallIdag har det blivit allt mer vanligare att den som utvecklar ett dataspel är den som lanserar det med. Dock så är det fortfarande en stor mängd spel som skapas av små utvecklare men går via något större bolag för att få dels finansiering och sedan dels lansering utav spelet. Denna artikel handlar just om några av spelvärldens giganter och vad de har för produkter.

Activision Blizzard

Under 2007-2008 tog två stora spelleverantörer och slog sig samman, detta var Activision och Blizzard. Tillsammans har de tillverkat och släppt många lyckade titlar som till exempel World of Warfract, Starcraft, Diablo, Call of Duty och Skylanders. Idag så är de det tredje största bolaget inom spelleverantör i Nord Amerika.

Valve

Grundandes av Gabe Newell och Mike Harrington 1996 i Kirkland, Washington. Valve är primärt en utvecklare men hamnar här då de hjälpt många spel bli lanserade via deras Steam program. De är primärt kända för just sitt Steam program men även andra produkter som Counter-Strike, Half-life, Left 4 Dead, Team Fortress, Portal serien och Dota 2. Under deras livslängd har de bidragit med en rad andra produkter som Source vilket är en spelmotor och deras anti-fusk system även kännt som Valve Anti-Cheat (VAC).

Nintendo

Ett av världens äldsta och kvarvarande företag. Nintendo grundades 1889 som ett kortspels företag men under 1950-talet bestämde de sig för att börja söka nya fronter. Det var först på sent 70 och tidigt 80-tal som de började med spelutveckling. Några av deras mest kända produkter är Donkey Kong, Super Mario, Legend of Zelda serien, Nintendo Entertainment System (NES) och Nintendo 64. Under deras långa tid inom spelbranchen så har de inte bara agerat som utvecklare för deras små juveler utan de har även agerat som leverantör åt många företag. Licensen för att få producera till deras konsoler har blivit hårdare att få tag på och kraven ökat. Idag är det oftast exklusiva titlar som lanseras till deras WiiU eller 3DS.